Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide


Vizita celebrului savant Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel, la baștina străbunicilor!

   Pe parcursul vizitei în Republica Moldova, profesorul Randy Schekman, Laureat al Premiului Nobel, a avut un program dinamic și încărcat. După o serie de întruniri cu factorii de decizie, cu comunitatea științifică și tânăra generație de cercetărori, după mai multe participări la emisiuni radio și TV, profesorul Randy Schekman a vizitat, la 21 septembrie 2023, localitatea Lipcani, raionul Briceni, care reprezintă baștina străbunicilor săi, el fiind, după propria sa mărturisire, primul membru al familiei care se reîntoarce în Basarabia după aproape 100 de ani de la emigrarea bunicilor în Statele Unite ale Americii. Conform tradiției, la Lipcani, prof. Randy Schekman a fost întâmpinat cu pâine și sare la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani. Cu ocazia vizitei sale studenții Colegiului au organizat un concert, în cadrul căruia au prezentat cele mai frumoase cântece și dansuri ale poporului nostru. Un cuvânt de salut a ținut directorul Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani, dna Daniela DIDIC și dl primar al orășelului Lipcani, Evghenii Dumenco, care au menționat că sunt onorați să primească în vizită un oaspete de așa rang înalt.

  În continuare, Prof. Randy Schekman le-a povestit celor prezenți în sală istoria familiei sale. Bunicul acestuia, Raymond, care era croitor în Armata Română, s-a căsătorit cu bunica Ida, iar în 1927 au decis să emigreze în Statele Unite ale Americii prin intermediul unei vize câștigate la loterie. În SUA familia bunicilor a trecut prin vremuri grele, la câțiva ani de la nașterea mamei și mătușii profesorului, bunica acestuia s-a îmbolnăvit de tuberculoză și a fost nevoită să stea internată într-un spital specializat. Bunicul abia de reușea să se întrețină, trăind mai mult din donații, fiind nevoit să-și trimită copii la orfelinat. Din fericire, bunica s-a însănătoșit, bunicul reușind să se angajeze în calitate de croitor și cu această ocazie familia s-a reunit.

    Amintindu-și de bunicii basarabeni, profesorul Schekman mărturisește că aceștia i-au transmis spiritul de organizare familială și tradiția de a se întruni regulat în fiecare sâmbătă seara la cină împreună cu toată familia.

     Prezent la eveniment, Președintele Academiei de Științe, acad. Ion Tighineanu, a mulțumit gazdelor pentru ospitalitatea de care au dat dovadă, menționând numărul impresionant de personalități din Republica Moldova care au absolvit Colegiul cu profil pedagogic din or. Lipcani. Cu această ocazie a înmânat diplome cadrelor didactice, care, dând dovadă de înalt profesionalism, au obținut realizări semnificative și au contribuit la formarea tinerei generații. Diplome de Onoare a Academiei de Științe a Moldovei au primit: Valeria DROZDOV, profesoară de limbă franceză la Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani,  Oxana LEANGHER, profesoară de limbă engleză la Gimnaziu, Aculina BLAJIN, profesoară de biologie la Liceul Teoretic, Lilia CIORNÎI, profesoară de chimie la Liceul Teoretic și Natalia BABII, educatoare la Instituția de Educație Timpurie „Steluța” – toate din or. Lipcani.

    După vizita memorabilă de la Colegiul „Gheorghe Asachi”, profesorul Randy Schekman a vizitat cimitirul evreiesc din localitate, pentru a aduce un omagiu străbunicilor înmormântați aici.

   La încheierea vizitei sale Prof. Schekman a mulțumit pentru ospitalitate și pentru întâlnirile memorabile pe care le-a avut promițând că se va reîntoarce în Republica Moldova atunci când va avea posibilitatea să facă mai multe vizite în țările UE.