Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide


Tinerii de la Lipcani mai aproape de cercetarea științifică

 

La 10 octombie 2023, studenții Colegiului ”Gheorghe Asachi” din Lipcani au vizitat laboratoarele de cercetare ale Universității Tehnice a Moldovei și ale Grădinii Botanice. În cadrul vizitelor cei 18 elevi și 2 profesori s-au familiarizat cu domeniul nanotehnologiilor, domeniu intens explorat și dezvoltat de către cercetătorii Centrului Național de Studiu și Testare a Materialelor (CNSTM). Vizita la CNSTM din cadrul UTM. În prima parte a vizitei dr. Tudor Braniște le-a explicat elevilor noțiunile de bază din domeniul nanotehnologiilor, importanța practică a acestora și tendințele actuale în cercetarea științifică. Prezentarea teoretică a inițială a familiarizat oaspeții cu activitățile de cercetare ce au loc în laoratoarele CNSTM, în particular oținerea și proprietățile Aerogalnitului – care reprezintă primul material artificial cu proprietăți duale hidrofob/hidrofil în același timp. A doua parte a vizitei a continuat în laboratoarele Centrului, unde cercetătorii dr. Eduard Monaico și dr. Tudor Braniște au efectuat demonstrații practice la echipamentele din dotare. Studenții au avut posibilitatea să măsoare unghiul de contact al apei pe aerogalnit și să compare cu alte materiale, precum ar fi sticla; au efectuat antrenament de utilizare a microscopului optic unde au putut  vizualiza elemente dintr-un circuit integrat (mostră) sau aranjarea LED-urilor în ecranele telefoanelor mobile, înțelegând astfel mai bine componentele de bază ce formează lumina albă; au fost familiarizați cu procesele de bază din tehnologia microelectronicii, cum ar fi fotolitografia sau corodarea ionică reactivă în plasmă; au mai avut posiilitatea să înțeleagă principiile generale ale microscopiei electronice, cu ajutorul căreia au efectuat imagini cu rezoluție înaltă.

Participanții la eveniment au făcut fotografii de grup, în speranța că unii dintre ei se vor regăsi peste ani în laboratoarele de cercetare.

Vizita în laboratoarele de nanotehnologie a Universității Tehnice a Moldovei a fost urmată de o ecursie în serele de colecție ale Grădinii Botanice, unde dr. Maria Tabără și dna Valentina Țîmbală le-au prezentat elevilor cele mai diverse specii de plante de pe toate continentele, plante tropicale, su-tropicale,  cactuși, etc.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, care își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.

Proiectul GreenSCI privind organizarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni este finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa, acord de grant nr. 101060678

 

Opinii ale elevilor :

Lilia Micușa, eleva anului III.

În timpul excursiei în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni am aflat despre fascinanta lume a cercetării ştiinţifice şi impactul său asupra societății noastre. Am descoperit cum oamenii de știință lucrează neîncetat pentru a rezolva probleme complexe și pentru a aduce inovații în diverse domenii, de la tehnologie la sănătate. Evenimentul a ilustrat importanța colaborării între cercetători și public, în vederea promovării cunoașterii și înțelegerii mai bune a lumii în care trăim.    Experimentele efectuate la microscop şi depunerea de nanometri de aur pe fire de păr m-au impresionat profund. Acest lucru a demonstrat cu claritate capacitatea umană de a controla și manipula lumea la scară extrem de mică, deschizând uși către o multitudine de aplicații și descoperiri inovatoare în domeniul științei și tehnologiei. Este uimitor să vedem cât de departe a ajuns cunoașterea noastră și ce descoperiri pot fi realizate la nivelul nanometric.
Andreea Cojocari, eleva anului IV

Am avut ocazia să fiu membru într-o excursie în cadrul proiectului ,,Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023-2024”. În viziunea mea, acest proiect permite studenților să afle mai multe informații despre cercetătorii din Republica Moldova și munca grandioasă ce se desfășoară în centrele de cerectare, fapt ce  ne motivează, pe noi,  studenții să tindem a  face parte din echipa cercetătorilor. Am rămas impresionată de lucruri noi, a fost util și interesant.

 

Administrația Colegiului„Gheorghe Asachi” din Lipcani aduce mulțumiri organizatorilor acestei vizite pentru colaborare și promovare a domeniilor de cercertare în rândul tinerilor.

Daniela Didic, director colegiu.