Scurt istoric
Şcoala Pedagogică din Lipcani
De șase decenii Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani este locul în care înţelepciunea ridică pe treptele sale sute de tineri, profesorii împărtăşesc cu multă dragoste cunoştinţele şi experienţa, iar anii de studii lasă multă culoare în suflete. Toţi cei care au învăţat aici, din 1963 şi până în prezent, peste 9000 mii de absolvenţi, pot confirma valoarea acestei instituţii de învăţământ, atât în domeniul formării profesionale, cât şi personale.
Colegiul din Lipcani poartă numele ilustrului cărturar român ”Gheorghe Asachi”. Instituţia a suferit de-a lungul timpului modificări de structură, spaţiu, denumire, niveluri de învăţământ.
Instituţia Publică Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani a fost organizată în anul 1963, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSSM Nr. 60-p din 26 ianuarie 1963, cu denumirea Şcoala Pedagogică din Lipcani.
Şcoala Pedagogică din Lipcani şi-a început activitatea la 17 februarie anul 1963, în edificiul administrativ al Consiliului Raional de partid al raionului Lipcani.
La 1 septembrie 1963 Şcoala Pedagogică şi-a deschis cursurile pentru 180 elevi înmatriculaţi la specialitatea 2001 „ Învăţător în clasele I-IV”, cu patru ani de studii, în baza şcolii de 8 ani. Corpul profesoral era constituit din 17 cadre didactice.
Prima promoţie, 145 specialişti în învăţământ primar, a absolvit Şcoala Pedagogică din Lipcani în anul 1967. În anul 1964 a fost înmatriculată promoţia a II – 180 elevi, în şase grupe, din care în anul 1968, 167 specialişti cu calificarea” Învăţător” au fost repartizaţi în şcolile din republică.
Din anul 1969 se mai deschide specialitatea „ Învăţător de muncă şi desen liniar ”, iar din 1971 – „ Bibliotecar pentru bibliotecile şcolare”. În anul 1974 se începe instruirea la specialitatea „Educator pentru grădiniţile de copii.
În anul 1977 în instituţie studiau 692 elevi, activau 65 cadre didactice.
În zece ani de la prima promoţie Şcoala Pedagogică din Lipcani a format 1324 specialişti pentru învăţământul public.
Pentru consolidarea bazei didactico-materiale, prin Decizia Sovietului Miniştrilor al RSSM nr. 266-p din 07 iulie 1977 şi Ordinul Ministerului Învăţământului Public al RSSM Nr. 434 din 21.07.1977, Şcolii Pedagogice se transmite edificiul în construcţie a şcolii moldo-ruse din or.Lipcani. Instituţia se transferă în sediul propriu, pe adresa actuală a instituţiei.
Pentru asigurarea procesului educaţional Şcoala Pedagogică din Lipcani a primit în gestionare un patrimoniu cu capacitatea de 1176 locuri, 4 blocuri de studii, biblioteca cu sala de lectură şi fondul de carte 81181 volume, 4 ateliere completate cu strunguri pentru prelucrarea lemnului şi a metalului, sală sportivă tip, sala festivă şi sălile de curs cu posibilitatea de demonstrare a filmelor, cantină, teren sportiv, stadion, sala de cor, instrumente muzicale (fanfară, taraf, vocal-instrumental).
În 1988 în instituţie își făceau studiile 1100 elevi la secţia de zi şi 420 elevi la secţia frecvenţă redusă şi activau 200 angajaţi, din care 132 cadre didatice.
Prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al RSSM numărul 64 din 17.03.1988 Şcolii Pedagogice din Lipcani i se conferă numele clasicului român „Gheorghe Asachi”.
În 1992 Şcoala Pedagogică „ Gheorghe Asachi” din Lipcani a fost reorganizată prin HG RM nr.431 din 23 iunie 1992 în Şcoala normală- liceu „Gheorghe Asachi” din Lipcani.
În anul 1998 Şcoala normală- liceu „Gheorghe Asachi” din Lipcani se reorganizează în Colegiul Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Lipcani – instituţie de învăţământ superior de scurtă durată, cu 5 ani de studii, în baza studiilor gimnaziale (Ordinul Ministerului Învăţământului, Tineretului şi Sportului al RM nr.532 din 05.08.98), afiliată Universităţii „Al.Russo” din Bălţi.
Prin Ordinul Ministerului Educaţiei RM nr.23 din 22 ianuarie 2004 Colegiul Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Lipcani se reorganizează în instituţie de învăţământ mediu de specialitate, cu patru ani de studii.
În 2013 instituţia este reprofilată prin sistarea admiterii la specialităţile cu profil Pedagogie şi admiterea la specialităţile: „Asistenţă socială”, „Servicii administrative şi de secretariat”, „Tehnologia prelucrării lemnului”, „Tehnologia şi modelarea confecţiilor din ţesături”.
Prin Hotărârea Guvernului RM nr.786 din 23 iunie 2016 se schimbă şi denumirea în Instituţia Publică Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani.
Actualmente în instituţie studiază 235 elevi şi activează 25 cadre didactice.
Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani oferă pregătirea la programe de formare profesional tehnică postsecundară acreditate:
- Servicii administrative și de secretariat (calificarea Asistent manager);
- Educație timpurie (califficarea Educator).
- Asistență socială (calificarea Pedagog social, Lucrător social);
Colegiul ”Gheorghe Asachi” din Lipcani acceptă rolul de iniţiator şi susţinător al educaţiei profesional-tehnice în zona de nord a ţării, de continuator al tradiţiei, în spiritul respectării valorilor naționale. Colegiul a stabilit parteneriat intercultural cu Fundaţia civică raională “Gheorghe Asachi “ din or. Herţa, regiunea Cernăuţi, Ucraina, locul de baştină a marelui cărturar român, prin vizite reciproce şi activităţi culturale comune.
În Şcoala Pedagogică din Lipcani au activat cadre didactice profesioniste, cu renume:
- Bessmertnîi I.L. – primul director, Ordinul Lenin, Învăţător Emerit al RSSM, Eminent al Învăţământului Public;
- Carcea M.P. – Ordinul Lenin, Învăţător Emerit al RSSM, Eminent al Învăţământului Public;
- Azarova A.I. – medalie „Meritul în muncă”, Învăţător Emerit al RSSM, Eminent al Învăţământului Public, Medalie Jubileară
- Gafton I.G. – învăţător Emerit al RSSM, Eminent al Învăţământului Public, Medalie Jubileară;
- Tăutu D.I. – învăţător Emerit al RSSM, Eminent al Învăţământului Public;
- Buianovschi A.E. – eminent al Învăţământului Public; Medalie Jubileară ;
- Gheorghiţa A.D. – eminent al Învăţământului Public;
- Puşcuţa A.V. – eminent al Învăţământului Public;
- Popovici V. D. – Grad Didactic Superior Limba şi literatura română, Laureatul săptămânalului Literatura şi Arta, autorul cărţii de versuri „Verbul din oglindă” editată postmortem.
Cadrele didactice care au contribuit la făurirea instituţiei şi formarea tinerilor specialişti, și au dedicat întreaga viață pentru domeniul educațional :
Agafii Victor – profesor istorie
Puşcuţa Elena – profesor limbă şi literatură română
Snimşcicov Ecaterina – profesor geografie
Ciornaia Georgeta – profesor matematică
Migaluş Dragoş – profesor coreografie
Caraulean Emilia – profesor pedagogie
Fomenco Eleonora – profesor pedagogie
Burdujan Lidia – profesor limbă şi literatură română
Gaisan Victor – profesor
Tiutiunic Tatiana-profesor de istorie
Zastavnețchi Emilia- profesor de psihologie
La momentul actual în instituţie activează cadre didactice care și-au dedicat peste 40 ani din viață pentru a contribui la dezvoltarea sistemului educațional, la promovarea culturii și formarea competențelor profesionale și valorificarea potenţialului intelectual a tinerilor generaţii, servind drept modele de maiestrie pedagogică, conduită civică și mărinimie: D-na Valeria Drozdov, profesora de limbă franceză, D-na Natalia Tarasov, profesoara de limbă şi literatură rusă ,Dna Nellea Pădurari, profesoară de psihologie, Dna Efrosinia Podaru, profesoară de psihopedagogie.
Pe parcursul activității Şcoala Pedagogică din Lipcani a fost condusă de directorii:
Bessmertnîi Ivan Loghin – primul director, anii 1963- 1979
Starici Svetlana Ivan – anii 1979 – 1985
Puşcuţa Anatol Vasilie – anii 1985-1986
Rusnac Filaret Alexandru – anii 1986- 2005
Caraulean Emilia Alexandru – anii 2005-2007
Tiutiunic Tatiana Nicolae – 2008- 2020
Didic Daniela 2020- prezent
În decursul a 60 ani de activitate, Colegiul a pregătit 9147 de specialişti de rezultatele cărora astăzi suntem mândri. Mulți au devenit personalități de succes și au contribuit la dezvoltarea și prosperarea societății în diverse domenii. Directori de școli și grădinițe, juriști, economiști, doctori în știință etc.
Printre Absolvenţii Colegiului „Gheorghe Asachi” din Lipcani s-au remarcat:
- Alexandru Abramciuc, savant,doctor habilitat;
- Dumitru Postovan, fost procuror general al Republicii Moldova:
- Alexandru Jolondcovschi, ex prim viceministru al mediului, doctor în filosofie;
- Vladimir Holban, procuror, şef direcţie la Procuratura Generală;
- Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Baroului de avocaţi al Republicii Moldova;
- Dina Tozlovan, judecător la Curtea de Apel Chişinău;
- Gheorghe Stog, doctor habilitat în filologie;
- Boris Negru, doctor în drept, conferenţiar universitar;
- Tudor Popovici, judecător la Curtea supremă de justiţie;
- Alexandru Dobreanschi, diplomat;
- Ciuchitu Galina – avocat în cadrul Uniunii Avocaților;
- Victor Ursu, fost director al Centrului Expoziţional ”Constantin Brâncuşi”, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova;
- Elena Tamazlîcaru, ziaristă, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Anul aniversar 2023 se caracterizează prin accelerarea procesului de întinerire a corpului didactic, reorganizarea și fixarea unor obiective pentru obținerea calificativelor de performanță.
Plecând de la crezul că „Vigoarea unui arbore nu este dată de numărul și lungimea ramurilor, ci de profunzimea și sănătatea rădăcinilor”, actuala conducere își dorește să construiască pe vertical, să consolideze profunzimea și să asigure sănătatea rădăcinilor învățământului profesional, promovarea valorilor educaționale în cadrul Colegiului” Gheorghe Asachi” din Lipcani. Doar împreună vom dezvolta o instituţie durabilă, performantă care va presta servicii educaționale de calitate și corespunzătoare cerințelor societății.
Suntem ferm convinși că învățământul profesional tehnic a rămas și continuă să fie una din verigile de bază ale sistemului educațional care contribuie la formarea celor mai importante și fundamentale competențe profesionale, care stau la bază formării și dezvoltării specialiștilor încadrați în programele de formare prestate de aceste instituții.
Astăzi, Colegiul„Gheorghe Asachi” din Lipcani, continua să rămână unica instituție din nordul țării care pune accent pe specificului vocaţional pedagogic, promovarea valorilor fundamentale ale educației, învăţământ de calitate, racordat la schimbările şi viziunile moderne din educaţie.
Comentarii recente